Gorący temat
Będzie nowy papież?Wydawałoby się, że papież to n...
Pralnie mózgówKUL - wszyscy wiemy co się pod...
Never ending storyTak można nazwać budowę Świąty...
Płać nie gadajNo więc "co łaska" co łaską al...
Chcesz czy nie zapłacić musiszSzczególny dzień dla rodziców,...
Szukajcie a znajdziecieZawsze chętny do rozmowy, zaws...
Mapy parafii
Poinformuj
Forum dyskusyjne
Strona główna » Forum » Ogólne » Do czego naprawdę służy plebania?
Dodaj odpowiedź
Aby komentować musisz być zalogowany
Postów w wątku: 14
colaska
Do czego naprawdę służy plebania?
2011-08-05 20:16:10 [post=500]link do posta[/post] Zgłoś do usunięciaZ założenia jest to budynek będący własnością parafii, najczęściej ulokowany w pobliżu kościoła, służący jako budynek mieszkalny dla proboszcza oraz innych księży. Cóż, ksiądz też człowiek i gdzieś mieszkać musi. Stąd właśnie tak znajomy widok wolno stojących budynków przykościelnych.
Dość częstym obrazkiem jest jednak pałac stojący obok kościoła. Ciężko znaleźć plebanię przypominającą jedynie dom mieszkalny. Najczęściej jest to wielokondygnacyjny budynek często jeszcze z przybudówkami i garażem na samochód (któryż ksiądz na piechotę chadza w tych czasach).
Nie dziwi fakt wielkości plebanii jeśli parafia posiada dodatkowo kilku kleryków oraz sale katechetyczne na plebani faktycznie służące parafianom.
Czy wszędzie jest tak? niestety nie. Dostajemy informacja od internautów, że księża siedzą sami w swoich pałacach, udostępniając jedynie jeden pokój na kancelarię parafialną.
Irma pisze:
W naszej parafii jest wielki dom parafialny, gdzie mieszkają wikariusze oraz duża plebania w której rezyduje sam proboszcz. Niestety do niczego innego nie służy. O ile w domu parafialnym jest miejsce na spotkania a właściwie było, bo teraz jest wynajmowane na potrzeby przychodni o tyle na plebani nagle cała wolna przestrzeń zaczęła być potrzebna proboszczowi. Co ciekawe, gdy raz w roku przechodzi przez nasze miasto pielgrzymka, proboszcz namawia o udostępnienie miejsca w domach pątnikom. Czemu sam tego nie zrobi? Ma przecież świetne warunki do tego"
Podobnych maili dostaliśmy więcej. Stąd pojawia się pytania: czemu plebanie są tak duże i czemu nie służą parafianom skoro są własnością parafii czyli wszystkich nas?
W końcu na utrzymanie (ogrzanie, remonty, rachunki) również płacimy.
Czy w Waszej parafii plebania służy wyłącznie proboszczowi czy również parafianom.
Zapraszamy do dyskusji.
omckleryk
2011-08-06 12:58:05 [post=503]link do posta[/post] Zgłoś do usunięcia
Regionalny miesięcznik "ROLAND" dla terenów podwrocławskich,opisał kiedyś plebanię wynajmującą
wolne pomieszczenia fryzjerowi,sklepikarzowi oraz
informatykowi na działalność gospodarczą.Pytam gdzie idą i na co przeznaczane są opłaty za wynajem?
Brak danych aby skorzystali na tym wierni.Być może
jest to co łaska dodatek do tacy.Tego nie można ustalić.A co by się stał,gdyby tym samym podmiotom
usługowym przekazać wolne pokoje w dobrodusznym akcie UŻYCZENIA ? Niestety na to proboszcza już nie stać.Jednak w sytuacji kiedy trzeba księdza dostarczyć samochodem do miejsca posługi,w czasie
awarii jego samochodu,to wierny musi dokonać aktu
użyczenia pojazdu.Kiedy ksiądz zachoruje w środku nocy to lekarz wiejski udzieli mu pomocy za darmo.
Jednak kiedy rodzina lekarza zbudzi księdza w środku nocy z ważnych religijnych powodów,powinna wręczyć " co łaska " Coś tu nie gra z tą dobrodusznością i bezinteresownością kleru.KASA,KASA i jeszcze raz KASA.
P.S Opisane sytuacje nie dotyczą mojej parafii lecz sąsiednich.
annubis17
2011-08-06 13:13:37 [post=505]link do posta[/post] Zgłoś do usunięcia
omckleryk
".Jednak w sytuacji kiedy trzeba księdza dostarczyć samochodem do miejsca posługi,w czasie
awarii jego samochodu,to wierny musi dokonać aktu
użyczenia pojazdu"
A gdy ksiądz jak to zazwyczaj bywa chce zwrócić za paliwo a wierny nie chce przyjąc pieniędzy to co?
.Kiedy ksiądz zachoruje w środku nocy to lekarz wiejski udzieli mu pomocy za darmo."
Jak wyżej
"Jednak kiedy rodzina lekarza zbudzi księdza w środku nocy z ważnych religijnych powodów,powinna wręczyć " co łaska ""
To zależy od księdza, ale często jest tak że jak ktoś jest praktykującym parafianinem tak jak powinien, to kasy ksiądz nie weźmie.
"Dość częstym obrazkiem jest jednak pałac stojący obok kościoła. Ciężko znaleźć plebanię przypominającą jedynie dom mieszkalny. "
A to ciekawe, bo w całym moim 100tys. mieście, ani na wioskach pod tym miastem jakoś żadnego pałacu nie widziałem. Zwykły budynek wielkości domku jednorodzinnego. No chyba że mówicie o budynkach w których mieści sie szkoła, salki, kaplica, to wtedy to może być duży budynek. Ale w takim razie jaki jest sens tego tematu?
Nie zapominajcie że na plebanii musi mieszkać kilku księży i każdy te dwa pokoje powinien mieć. Jak parafia ma 3-4 księży, to domek jednorodzinny raczej na pewno nie starczy. Chyba że uważacie że księża powinni mieszkać w szopach po 5 w jednej izbie, ale to sami też powinniście w takich warunkach mieszkać.
"któryż ksiądz na piechotę chadza w tych czasach"
W mojej parafii jest taki ksiądz co nawet nie wyrabia sobie prawa jazdy bo mu nie potrzebne.
"W naszej parafii jest wielki dom parafialny, gdzie mieszkają klerycy"
A od kiedy to klerycy mieszkają na plebanii? Zawsze klerycy mieszkali w domach swoich do czasu święceń...
"Co ciekawe, gdy raz w roku przechodzi przez nasze miasto pielgrzymka, proboszcz namawia o udostępnienie miejsca w domach pątnikom. Czemu sam tego nie zrobi? Ma przecież świetne warunki do tego"
A bo może ma tylko jedno łóżko i nie chce ich nocować na podłodze?
A i nie zapominajmy że na plebaniach często też mieszkają organiści i kościelni.
"opisał kiedyś plebanię wynajmującą
wolne pomieszczenia fryzjerowi,sklepikarzowi oraz
informatykowi na działalność gospodarczą."
A co w tym złego? Proboszcz zarządza plebanią a nie wierni więc ma do tego pełne prawo.
To tak samo jakbym miał pretensje o to że sąsiad wynajmuje w swoim domu pokój komuś...
A że wierny daje pieniądze na utrzymanie księdza...no cóż, przecież nikt go do tego nie zmusza więc jakim prawem zabiera głos przeciwko temu.
mike
2011-08-06 14:25:51 [post=506]link do posta[/post] Zgłoś do usunięcia
W moim mieście jest kilkanaście kościołów, każdy z nich posiada wielkie plebanie oraz dodatkowo domy parafialne. W domach parafialnych są sale katechetyczne, kaplice itp.
Natomiast na plebani mieszka sam proboszcz. Plebania jest piętrowa, spokojnie mogłaby pomieścić kilka osób. Widać proboszcz potrzebuje przestrzeni.
@annubis17 - pielgrzymi zazwyczaj śpią na podłodze. Nie bronie księży ani specjalnie nie oczerniam, ale jeśli ksiądz nie nadaje się na to, żeby służyć ludziom to niech zmieni zawód.
Ksiądz człowiekiem jest i jemu też zdarzają się gorsze dni, ale bycie księdzem zobowiązuje do czego więcej. To nobilitacja od samego Boga, więc i wymogi są większe, nie uważasz?
Reklama
baoczka
2011-08-06 17:19:04 [post=510]link do posta[/post] Zgłoś do usunięcia
annubis17,naprawdę nie mogę Cię czytać.Piszesz tak od rzeczy.Jeśli nie widziałeś pałaców to przyjedź do mojego miasta Puławy.Tu są pałace i jest ich kilka choć miast niewielkie.A w naszej parafii na Niwie w takim pałacu mieszka sam proboszcz,bo wikariuszy pozostawił w starej plebanii.Co może nas obchodzić organista czy kościelny.To taki sam człowiek ja ja i Ty.Czy mnie ktoś dał za darmo moje mieszkanie i jeszcze płaci za jego utrzymanie?Czy mój dyrektor szkoły miał obowiązek zapewnić mi mieszkanie?Obłuda jaka płynie z Twoich ust jest nie do zniesienia.A jeśli chodzi o pielgrzymów to wyobraź sobie,ze spaliśmy w szopach,stodołach na sianie nie wymagając pokoju.A już nikt nie marzył o łóżku.Te
Twoje niedorzeczne wypowiedzi są nie do przyjęcia.Pytam!!!Czy masz księdza w rodzie,że jesteś obrońcą kleru???
annubis17
2011-08-06 20:27:27 [post=511]link do posta[/post] Zgłoś do usunięcia
Baoczka, piszę samą prawde którą obserwuje na codzień.
"Co może nas obchodzić organista czy kościelny.To taki sam człowiek ja ja i Ty."
Tak samo co nas obchodzi jak sobie księża żyją...
"A jeśli chodzi o pielgrzymów to wyobraź sobie,ze spaliśmy w szopach,stodołach na sianie nie wymagając pokoju"
Czyli wychodzi na to ze z parafian tacy sami samolubi jak ten proboszcz w pierwszym poście. Zanim się zacznie wymagać od kogoś, dobrze by było samemu tak postępować.
"Czy masz księdza w rodzie,że jesteś obrońcą kleru???"
Jestem blisko związany z wieloma parafiami i widzę jaka jest rzeczywistość. Więc nie mogę patrzeć jak ktoś bezpodstawnie oczernia kogokolwiek.
"Jeśli nie widziałeś pałaców to przyjedź do mojego miasta Puławy.Tu są pałace i jest ich kilka choć miast niewielkie"
Jeżeli możesz to zrób mi zdjęcie tego pałacu i wyszczególnij mi dokładnie jakie pomieszczenia tam są i czy są to jedynie ściśle prywatne pomieszczenia proboszcza których nie udostępnia nikomu. Potem porównamy to do warunków życia przeciętnego człowieka mieszkającego w domku i zobaczymy czy ten luksus taki wysoki jest.
omckleryk
2011-08-06 23:15:55 [post=512]link do posta[/post] Zgłoś do usunięcia
Drodzy moi forumowicze.Nie kłóćmy się o kubaturę
i wystrój plebanii.Zastanówmy się dlaczego księża
nie chcą użyczać wolnych pomieszczeń /łac./ pro publico bono - dla dobra społecznego.Np.ZHR-owi
czy harcerstwu katolickiemu "ZAWISZA",ruchom oazowym
różańcowym wspólnotom modlitewnym itp... Bardzo chętnie natomiast użyczają Wspólnocie Anonimowych
Alkoholików,ponieważ sami z tego korzystają.No cóż
ksiądz to jedyny zawód mogący w pracy pić alkohol.
Zdarza się,że te codzienne czynności zawodowe przenosi w sposób chory na życie prywatne. To jest
drobna dygresja nie mieszcząca się temacie forum.
Wybaczcie.
annubis17
2011-08-07 01:04:22 [post=514]link do posta[/post] Zgłoś do usunięcia
"ruchom oazowym
różańcowym wspólnotom modlitewnym itp..."
Im to akurat najczęściej użyczają...
"Bardzo chętnie natomiast użyczają Wspólnocie Anonimowych
Alkoholików,ponieważ sami z tego korzystają."
A to juz było bardzo obraźliwe i na bardzo niskim poziomie stwierdzenie.
omckleryk
2011-08-07 10:55:12 [post=516]link do posta[/post] Zgłoś do usunięcia
@annubis17 - użyczanie pomieszczeń parafii Wspólnocie AA jest szlachetne.To jest wspólnota osób
nieuleczalnie chorych z powodu zaburzeń osobowości
i zachowania spowodowanych alkoholem.Choroba ta jest
demokratyczna i dotyczy również księży,jak każda inna choroba.Bycie chorym i wola leczenia na plebanii / np.duszpasterstwa trzeźwości / nikogo nie obraża.
angelofdeath
2011-08-11 23:34:01 [post=541]link do posta[/post] Zgłoś do usunięcia
annubis..jesteś kościelnym czy jedynie ministrantem??
Postów w wątku: 14
Dodaj odpowiedź